Gelukshormonen test

  • Heb je last van stress, angst, depressie?
  • Voel je je onrustig?
  • Heb je het idee dat je daadkracht en zelfvertrouwen is verminderd?
  • Of gaan je cognitieve functies achteruit? 

Dan kan de gelukshormonentest inzicht geven of je mogelijk tekorten aan gelukshormonen hebt opgelopen.

Gelukshormonen zijn eigenlijk neurotransmitters. Dat zijn stofjes waarmee zenuwcellen met elkaar communiceren. Ze worden in de volksmond dikwijls gelukshormonen genoemd.

Tekorten aan gelukshormonen komen vooral door langdurige stress. Stresshormonen geven je de energie om te vechten of te vluchten. Maar die energie komt niet uit het niets, het wordt verkregen door andere systemen op een laag pitje te zetten, je spijsvertering bijvoorbeeld. Daarom hebben veel mensen met chronische stress last van hun darmen. Er wordt door het stresshormoon cortisol ook energie onttrokken uit je immuunsysteem waardoor je sneller kwalen kunt gaan ontwikkelen. Ook wordt er energie onttrokken uit je brein; helder denken is er bij langdurige stress niet meer bij, iets wat de opmaat kan zijn voor een burn-out.

Ook de productie van gelukshormonen komt lager op het prioriteitenlijstje, waardoor er tekorten ontstaan. Dat is niet alleen het gevolg van langdurige stress, ook verkeerde voeding (fastfood, kant en klaar maaltijden, te weinig omega 3 vetzuren en te veel omega 6 vetzuren) leidt tot tekorten. En verarmde voeding niet te vergeten. Er zitten tegenwoordig, door bodemuitputting, bestrijdingsmiddelen en nieuwe groeistrategieën, veel minder voedingsstoffen in onze voeding dan voorheen. Maar stress is de grootste boosdoener, de afgelopen jaren bleek iedereen met langdurige stressklachten een tekort aan gelukshormonen te hebben.

Als je de onderstaande link gebruikt om de test te gaan maken, dan typ je bij de stressoloog mijn naam, Monique Diemers, dan wordt de uitslag ook automatisch naar mij gestuurd. Noteer zeker ook even de code waarmee jouw uitslag sowieso ook nog op te zoeken valt.

Het zijn heel wat vragen (invullen duurt zo’n 15-20 minuten) en er zitten ook eigenaardige vragen tussen, bijvoorbeeld ‘heb je last van een trage pols?’ Veel mensen weten dat niet van zichzelf. Vul gewoon in wat je denkt, het luistert niet zo heel nauw allemaal, het blijft een vragenlijst en de uitkomst is niet meer dan een indicatie. Maar wel een heel bruikbare indicatie. Als je het antwoord echt niet weet vul dan ‘niet waar’ in.

Het is de bedoeling om deze vragen in 1x achter elkaar in te vullen. Denk niet te veel na over de antwoorden, antwoord je eerste gedachte. Enkel waar/niet waar antwoorden.

De vragen komen in blokken, zodra je een blok af hebt krijg je nieuwe vragen. Je krijgt pas het volgende blok vragen te zien, als je alle vragen hebt ingevuld. Als de test vastloopt, check dan of je echt alle vragen hebt beantwoord, anders kan je niet verder.

Aan het einde van de test krijg je een code. Die kun je zelf bewaren (om de uitslag later weer in te kunnen zien) of je kunt de code doorsturen naar een van onze stressologen.

Als stressoloog kan ik alleen het resultaat van de test zien niet hoe je de vragen hebt ingevuld.

Het doen van de test is gratis. Via de mail krijg je een korte uitleg van de resultaten. Als je de uitkomst persoonlijk wil hebben toegelicht en uitgewerkt met een advies dan zijn daar uiteraard wel kosten aan verbonden. Je kunt dan een los consult met me inplannen.

Als je de onderstaande link gebruikt om de test te gaan maken, dan typ je bij de stressoloog mijn naam, Monique Diemers, dan wordt de uitslag ook automatisch naar mij gestuurd. Noteer zeker ook even de code waarmee jouw uitslag sowieso ook nog op te zoeken valt.

Gelukshormonen test

Gelukshormonen hebben alles te maken met het oproepen van emoties zoals angst of blijdschap. Ze bepalen in belangrijke mate hoe we ons voelen.

De vier belangrijkste gelukshormonen en neurotransmitters zijn dopamine, acetylcholine, gaba (gamma-aminoboterzuur) en serotonine. Het is goed om te weten dat je lichaam voor de aanmaak van deze 4 gelukshormonen vooral afhankelijk is van de voeding die je tot je neemt, vooral eiwitten zijn belangrijk. Als je maar weinig vlees, vette vis, gevogelte of noten en zaden binnenkrijgt, te weinig beweegt of te veel verbruikt door te veel van jezelf te vergen, ga je je vanzelf angstig en gestrest voelen. Dat komt omdat je zoveel verbruikt dat er tekorten ontstaan.

Tekorten aan gelukshormonen kunnen heel onaangename gevolgen hebben:

  • Dopaminetekort: vermoeidheid, uitputting, besluiteloosheid, verslavingsgedrag, emotionele instabiliteit, lethargie, gebrek aan wilskracht, weinig motivatie
  • Acetylcholinetekort: vergeetachtigheid, concentratiestoornis, leerstoornis, verminderd reactievermogen, minder creativiteit
  • Gaba-tekort: stress, prikkelgevoelig, angst- paniekaanvallen, onrust, hyperalert, verkramping
  • Serotoninetekort: angst, stress, depressie, slaapstoornis, (hoofd)pijngevoelig, gespannen

Inhoud van de test

De vragen zijn zo opgesteld dat tekorten aan gelukshormonen aan het licht kunnen komen met deze test. Het is een indicatie, als je het echt heel precies wilt weten kun je ook een laboratorium onderzoek laten doen maar dat is prijzig, vanaf 500 euro.

De test is gebaseerd op de door de Amerikaanse arts Dr. Eric Braverman ontwikkelde Bravermantest. Onze ervaring is dat als je gemeten tekorten gaat wegwerken met de juiste voedingstoffen je erg kunt opknappen.